Woda mineralna - wykład, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 385
Wyświetleń: 1442
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Woda mineralna - wykład, sem V - strona 1

Fragment notatki:

Definicja wód mineralnych
Naturalne wody mineralne - wody wydobywane z izolowanych od środowiska zewnętrznego podziemnych złóż o udokumentowanych zasobach, charakteryzujące się stałym składem chemicznym i naturalną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym.
Proces produkcji wód mineralnych:
Rozlewanie i butelkowanie powinno odbywać się w pobliżu ujęcia wody
Do rozlewni woda doprowadzona jest najczęściej rurociągiem
Nie dopuszcza się transportowania wody cysterną
Uzdatnianie wód mineralnych może być prowadzone jedynie w zakresie usuwania barwy, mętności, zapachu siarkowodoru i nadmiaru żelaza (wyłącznie metodami fizycznymi - filtracja mechaniczna, sedymentacja i napowietrzanie)
Niedopuszczone jest stosowanie dezynfekcji wody metodami chemicznymi (chlorowanie, ozonowanie i inne)
Podział wód mineralnych:
Wody nisko zmineralizowane - mineralizacja ogólna poniżej 500 mg/dm3 Wody średnio zmineralizowane - mineralizacja ogólna od 500 do 1500 mg/dm3 Wody wysoko zmineralizowane - mineralizacja ogólna powyżej 1500 mg/dm3 Mineralizacja ogólna - sucha pozostałość składników stałych po odparowaniu wody w temp. 150ºC
Przeznaczenie wód mineralnych:
Wody nisko zmineralizowane (niska zawartość chlorku sodowego - do powszechnego spożycia przygotowywania posiłków dla niemowląt, dla osób ograniczających spożycie soli
Wody wysoko zmineralizowane (najczęściej wody chlorkowo-sodowe, cenne źródło soli wapniowych i magnezowych oraz jonów fluorkowych) - dla osób ciężko pracujących, które tracą składniki mineralne z potem i nie należy ich podawać dzieciom i osobom cierpiącym na schorzenia nerek i nadciśnienia
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz