Sterylizacja- laboratorium 1

Nasza ocena:

5
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1547
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

Laboratorium 1. Sterylizacja
ĆWICZENIE 1: Wykazanie konieczności sterylizacji szkła i pożywek.
Jałowa pipeta
Sterylny bulion Sterylna Niesterylna probówka probówka
Niejałowa pipeta
Sterylny bulion Sterylna Niesterylna probówka probówka
Jałowa pipeta
Niesterylny bulion Sterylna Niesterylna probówka probówka Niejałowa pipeta
Niesterylny bulion Sterylna Niesterylna probówka probówka
Probówki inkubujemy w 37ºC przez 7 dni.
Pipetowanie
sterylna pipeta zwykła- wcisnąć watę w ustnik, zostawić „grzywkę” wystającą z waty- opalić grzywkę przed użyciem, trzy razy przejechać całą pipetą po ogniu, można pipetować;
pipetę trzyma się jak długopis, trzyma palcem wskazującym, a korek zdejmuje dwoma ostatnimi (wszystko prawą ręką!); kolba z korkiem: zdejmuje się korek prawą reką, sterylizuje otwor kolby w ogniu, pipetuje ustami, zatyka palcem pipetę, sterylizuje otwor kolby w ogniu, zatyka korkiem kolbę, odstawia, otwiera sie probowke, otwor probówki sterylizuje się w ogniu, wydmuchuje sie zawartosc pipety do probowki, sterylizuje się otwor probówki w ogniu, zamyka sie korkiem.
KORKA NIGDY NIE WOLNO NIGDZIE POŁOŻYĆ- CAŁY CZAS TRZYMA SIĘ GO W RĘCE PRAWEJ W DWÓCH OSTATNICH PALCACH! lewa obsługuje kolby- trzyma, wklada w ogien...
szalki petriego pozamykane (powkladane 1 w 2) uklada sie jedna na 2 w okraglej tubie metalowej (tubusie), zamyka sie tak bo otwory byly otwarte, sterylizuje, potem zamyka - przekreca by otwory sie zamknely i tak zachowują one sterylnosc przez miesiac
sterylizacja pipet: wyjmuje sie wate, myje, wklada do okraglego pojemnika jak szalki, reszta sterylizacji jak wczesniej
pipeta automatyczna: trzyma sie jak dlugopis, wciska przycisk POWOLI kciukiem, (korki nadal sie zdejmuje dwoma ostatnimi palcami) juz zanim koncowka wejdzie w roztwor, powoli zwalnia przycisk i wyrzucając roztwor z pipety tez powoli. W ogole koncowke sterylna naklada sie prosto ze sterylnego pudelka, nadziewając ją na pipetę. końcówki sa dopasowane kolorystycznie, poza wyjątkiem czerwony- żółty. pipeta 10 ml- jak chcemy 10 ml to ustawiamy 100, jak 50ml to ustawiamy 050 itd.


(…)

…- jak chcemy 10 ml to ustawiamy 100, jak 50ml to ustawiamy 050 itd.
TEORIA: Sterylizacja (pol. wyjaławianie) - czynność polegająca na niszczeniu lub usuwaniu wszystkich drobnoustrojów (form wegetatywnych i przetrwalnych) znajdujących się na i w przedmiotach lub płynach. 1. działanie temperatury: · pasteryzacja - jednorazowe podgrzanie płynu (mleka, soków owocowych, wina) do 62°C przez 30 min; w warunkach przemysłowych (np. mleczarstwo) stosuje się 72°C przez 16 sekund; ginie większość bakterii, wirusów i grzybów, nie giną przetrwalniki bakterii ani zarodniki grzybów; (aparat Kocha); · tyndalizacja - pasteryzacja przeprowadzona trzykrotnie w odstępie 24 h; zastępuje pasteryzację płynów, pożywek, które ze względu na skład nie mogą być nałowione w temperaturze wyższej niż 100°C (bulion z żelatyną, podłoża zawierające witaminy, aminokwasy, cukry); ma na celu zniszczenie form wegetatywnych bakterii; w czasie przerwy między jedną, a drugą sterylizacją, pobudzone temperaturą zarodniki kiełkują i powstające z nich formy wegetatywne są zabijane podczas drugiego jałowienia; trzecia sterylizacja - pełna jałowość podłoża; (aparat Kocha); · sterylizacja w autoklawie (zwiększone ciśnienie, para nasycona) - najczęściej…
… bakteriobójczo; niszczy struktury DNA; promienie UV nie przenikają zbyt głęboko, dlatego są przydatne do wyjaławiania powietrza w zamkniętych pomieszczeniach (boksy bakteriologiczne, sale operacyjne, pokoje rozlewów leków, surowic); · promieniowanie gamma (sterylizacja radiacyjna) - w przemysłowym wytwarzaniu konserw, sterylizacji płynów i przedmiotów; niekiedy do sterylizacji mułów ściekowych w oczyszczalniach…
… kanalizacyjnych;
3. sterylizacja mechaniczna Szereg leków (witaminy, hormony, surowice), pożywek, ze względu na ich właściwości fizyczne i chemiczne można wyjaławiać tylko za pomocą filtrowania. Obecnie używane filtry: - porcelanowe (np. Chamberlanda, Berkefelda) - nie przechodzą przez nie bakterie i drobnoustroje o podobnej wielkości, przechodzą wirusy i bakteriofagi; - azbestowe (np. Seitza) - nie przechodzą…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz