Chemia w życiu codziennym

note /search

Chemia w kuchni - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia w życiu codziennym
Pobrań: 308
Wyświetleń: 2905

Chemia w kuchni. Rano budzimy się, idziemy do łazienki a tam: woda, piecyk gazowy (metan), mydło (stearynian sodu), pasta do zębów (fluorki) i zapachy (olejki eteryczne, sztuczne związki). Mleko jest mieszaniną głównie wody, tłuszczu i białek. Kawa i herbata - mieszanina: kofeina lub teina. Samo...

Nanometry we współczesnym świecie

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia w życiu codziennym
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1064

Nanometry we współczesnym świecie. Nanotechnologia - interdyscyplinarna nauka łącząca osiągnięcia chemii, mechaniki, fizyki oraz informatyki i biologii. Obejmuje badanie i użycie materiałów w skali „nano”. Wiele z nich ma inne właściwości w ultramałej w porównaniu z normalną skalą. Jest to wielce ...

Kłamstwa ekologiczne - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia w życiu codziennym
Pobrań: 7
Wyświetleń: 840

Kłamstwa ekologiczne. Przykłady średnich zawartości ołowiu, rtęci i kadmu w pożywieniu: Artykuł spożywczy Średnia zawartość w mg/kg Ołów Rtęć Kadm Mleko 0,02 0,009 0,001 Wołowina 0,07 0,003 0,019 Warzywa 0,10 0,003 0,020 Owoce 0,20 0,002 0,015 Ziemniaki 0,07 0,0003 0,03 Wo...

Flawonoidy feromony i chelatoterapia - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia w życiu codziennym
Pobrań: 7
Wyświetleń: 959

Flawonoidy feromony i chelatoterapia. FLAWONOIDY reagują z wolnymi rodnikami i metalami ciężkimi. Podstawowe klasy naturalnych flawonoidów: Klasy Liczba znanych składników Właściwości i funkcje Antocyjaniny 250 Barwniki kwiatów i liści (...

Substancje chemiczne w kuchni- wykład

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia w życiu codziennym
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1267

Miód - słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły i inne owady, poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżniamy miody: nektarowe (kwiatowe), s...

Fascynujący świat chemii zapachu

  • Politechnika Wrocławska
  • Chemia w życiu codziennym
Pobrań: 413
Wyświetleń: 3290

Fascynujący świat chemii zapachu. Człowiek może zapamiętać około 1 tysięcy zapachów. Związki nieorganiczne (nie pachną ładnie): NH3, PH3, AsH3 - drażniąco; HCN - intensywne migdały; NO2, SO2; Cl2, H2S. Węglowodory: zapach pomarańczy- limonen; mentan - zapach mięty, difenylometan - zapach geranium...