To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.Zobacz
całą notatkę
Podgląd dokumentu
Fragment notatki:
Hipoteza Shallenbergera • Smak słodki powstaje wskutek odwracalnego łączenia się grup funkcyjnych cząsteczek odległych od siebie o 0.26 nm; • Jedna - działa jako donor protonu AH, druga - jako akceptor protonu B. • Podczas oddziaływania na receptor smaku grupy te łączą się odwracalnie za pomocą wiązań wodorowych z odpowiadającymi jednostkami na receptorze. Shallenberger i Lindley Hipoteza oddziaływania AH-B-y Trzecie miejsce wiązania się cząsteczki związku z odpowiednim miejscem receptora smakowego o charakterze hydrofobowym (np. grupa metylenowa przy węglu C-6 w glukozie i grupa metylenowa występuj ąca w pierścieniu sześcioczłonowym we fruktozie)
Talica 5.5. W ła ś ciwo ś ci słodzące cukrów
Talica 5.6. Stę ż enia sacharydów i alditoli w roztworach wodnych o tej samej intensywn o ści smaku , s łodkiego
Tabela 5. Zawartość cukrów w niektórych przetworach owocowych
Tabela 4. Przeciętna zawartość cukrów w wybranych gatunkach owoców i warzyw
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)