Dodatki do żywności
Substancje dodatkowe;
- normalnie nie spożywane jako żywność
- nie będące typowymi składnikami żywności
- posiadają lub nie wartości odżywczych
ADI - dopuszczalne dzienne pobranie (mg/kg masy ciała)
Barwniki, podział
1. naturalne i identyczne z naturalnymi
2. syntetyczne barwniki organiczne
3. barwniki nieorganiczne
E-100 - kurkuma, kurkumina
barwa - pomarańczowo-żółta
pochodzenie - ekstrakt z rozłogu rośliny Curcuma domestica (Azja)
rozpuszczalność - dobrze w oleju i alkoholu, źle w wodzie (dysperguje)
ADI - 0,1 mg/kg
zastosowanie - koncentraty obiadowe, musztarda, konserwy, margaryna, napoje
E-120 - koszenila, kwas karminowy
barwa - czerwona
pochodzenie - ekstrakt wodny wysuszonych żeńskich owadów Dactylopius coccus cacti żyjących na kaktusach (Peru, Meksyk)
rozpuszczalność - dobrze w wodzie, źle w oleju
ADI - 5 mg/kg
zastosowanie - wyroby piekarskie i cukiernicze, jogurty, desery mleczne, dżemy
E-140 - chlorofile i chlorofiliny
barwa - zielona
pochodzenie - zielone części roślin
rozpuszczalność - dobrze w oleju, źle w wodzie
ADI - nie określone
zastosowanie - marynaty i konserwy warzywne, napoje, dżemy, galaretki, lody, gumy do żucia
E-150 a-d - karmele
barwa - czerwono-brunatna
pochodzenie - glukoza, laktoza, sacharoza
rozpuszczalność - dobrze w wodzie, źle w oleju
ADI - nie określone dla a i b, 200 mg/kg dla c i d
Zastosowanie - napoje, jogurty, desery, buliony, piwo, winiaki
E-160a - betakaroten
barwa - żółto-pomarańczowa
pochodzenie - marchew
rozpuszczalność - dobrze w oleju, źle w wodzie
ADI - 5mg/kg
zastosowanie - napoje bezalkoholowe, soki przecierowe, pieczywo cukiernicze, oleje, margaryna
E-160c - annato, biksyna
barwa - żółto-pomarańczowa
pochodzenie - ekstrakt wodny lub olejowy z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana
rozpuszczalność - dobrze w oleju, słabo w wodzie
ADI - 0,065 mg/kg
zastosowanie - margaryna, masło, napoje spożywcze, makarony
E-160d - likopen (ekstrakt z pomidorów)
barwa - pomarańczowo-czerwona
pochodzenie - pomidory
rozpuszczalność - nierozpuszczalny w wodzie, słabo w olejach
ADI - nie ustalone
zastosowanie - sosy, przetwory pomidorowe, dżemy, marmolady
(…)
…-fioletowo-czerwona
pochodzenie - czarny winogron, czarne porzeczki, kwiat hibiskusa, czerwona kapusta
rozpuszczalność - dobrze w wodzie, źle w oleju
ADI - nie ustalone
zastosowanie - cukierki, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, galaretki, owocowe zaprawy do jogurtów i serków homogenizowanych
Syntetyczne barwniki organiczne:
-E-102 - tatrazyna -E-104 - żółcień chinolinowa
-E-123 - amarant
-E-124 - czerwień…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)