ŻYWIENIE W ZESPOLE NADWRAŻLIWOŚCI JELITA GRUBEGO Zalecenia żywieniowe:
- dieta łatwo strawna,
- ograniczenie produktów węglowodanowych w postaci fruktozy, rafinozy, stachiozy i laktozy,
- spożywanie średniej ilości warzyw i owoców,
- spożywanie posiłków min. 5 razy dziennie,
- spożywanie posiłków o małej objętości.
Produkty zalecane:
- oleje,
- masło,
- jogurty,
- kefiry,
- mleko ukwaszone.
Produkty przeciwwskazane:
- napoje gazowane,
- słodkie mleko,
- sorbitol:
- gumy do żucia,
- słodycze z galaretki,
- dżemy dietetyczne,
- czekolady,
- słodziki,
- sok jabłkowy,
- sok gruszkowy,
- sok winogronowy,
- śliwki świeże i suszone,
- gruszki,
- wiśnie,
- brzoskwinie,
- warzywa:
- kapustne,
- cebulowe,
- nasiona roślin strączkowych ,
- używki:
- mocna kawa,
- herbata,
- alkohol.
(…)
….
Produkty przeciwwskazane:
- napoje gazowane,
- słodkie mleko,
- sorbitol:
- gumy do żucia,
- słodycze z galaretki,
- dżemy dietetyczne,
- czekolady,
- słodziki,
- sok jabłkowy,
- sok gruszkowy,
- sok winogronowy,
- śliwki świeże i suszone,
- gruszki,
- wiśnie,
- brzoskwinie,
- warzywa:
- kapustne,
- cebulowe,
- nasiona roślin strączkowych ,
- używki:
- mocna kawa,
- herbata,
- alkohol.
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)